Заслужений – значить кращий

Напередодні Дня автомобіліста та дорожника, якій у цьому році відзначався 29 жовтня, у Будинку профспілок відбулася презентація книги «Заслужені автомобілісти та дорожники Дніпропетровщіни», до якої увійшли біографічні дані 83 наших земляків – представників галузі, удостоєних в період 1972 – 2013 рр. різноманітних почесних звань.

В цьому заході, який організував обком профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства, крім лауреатів взяли участь рідні і колеги померлих спілчан, інформація про яких увійшла до книги, представники «Журфонду», засобів масової інформації.

Під час презентації автори ідеї, розробники, оформлювачі і віддавці книги розповіли про хід її підготовки та видання і поділилися своїми враженнями від вигляду та змісту книги.

 Андрій Берчук, голова обкому профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства:

 - На початку березня п.р. ветеран профспілкового руху, колишня працівниця відділу культури Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок Лариса Палеонок запропонувала нашому обкому видати книгу про членів профспілки, які мають звання «Заслужений». Після обговорення запропонованої ідеї з керівниками обласних відділень громадських організацій в сфері автотранспорту і дорожнього будівництва президія обкому профспілки прийняла рішення розпочати збір матеріалів як про автомобілістів, так й про дорожників, удостоєних звання «Залужений». Плідно співпрацюючи з директором КП «Журфонд», Почесним журналістом України О.Давидовим і художником-оформлювачем В.Ожугом, оргкомітет вже в кінці березня затвердив макет, дизайн і структуру майбутньої книги. Був укладений офіційний договір з «Журфондом» про обсяги, терміни передачі зібраних матеріалів, а також термін підготовки книги до друку. Треба зазначити, що збір матеріалів (фото, анкетних даних, інформації про трудову діяльність, хобі, захоплення та ін.) проходив дуже тяжко. Особливо проблемним було знайти інформацію про працівників тих підприємств і організацій, які з різних причин припинили свою діяльність, а також про тих, кого вже немає на цьому світі. В результаті щоденної, копіткої, довготривалої роботи на початок вересня вдалось зібрати всі необхідні матеріали щодо 83-х колег, удостоєних в різні роки почесних звань. Із 83 лауреатів 43 – представники автомобільного транспорту (15-вантажного, 28 – пасажирського) і 40 дорожників (24- працівники Облавтодору, 10 – тресту «Дніпродорбуд», 4 – Служби автодоріг, 2 – інституту «Дніпродіпродор»). Серед лауреатів почесних звань 4 жінки: 2 представниці автомобільної галузі і 2 – дорожної.

Першим з автомобілістів почесного звання у 1972 році був удостоєний Олексій Нікітін – водій Дніпропетровського АТП 11263. Серед дорожників першим лауреатом у 1975 р. став Микола Демуш – тракторист ДЕУ-671 Облавтодору. В цілому із 83-х лауреатів почесних звань на момент видання книги 28 знаходяться на заслуженому відпочинку, а 31-го вже немає серед живих. Активну участь у зібранні і передачі необхідних матеріалів брали працівники, ветерани й профактивісти автопідприємств і дорожніх організацій області. Особливі слова вдячності за сприяння виданню книги заслужили Г.Гезь, О.Гвоздецька , В.Горбатенко, Л.Григораш, В.Довженко, Л.Івашина, В.Клименко, В.Ковтун, Т.Колонійченко, О.Комков, Л.Копитько, В.Марков, С.Перепелиця, Р.Тарасенко, О.Тинок, О.Трихліб та інші.

12

Фото М.Ковтун (більше фото див. в розділі "Фотоальбомы")

Книга, яку надрукували у ЛТД «Ліра» (директор О.Нечай), вийшла загальним тиражем 200 примірників, деякі з них були передани автотранспортному коледжу, Національної і місцевим бібліотекам, що, на наш погляд, сприятиме увіковіченню пам’яті про людей, які усе своє життя присвятили розвитку автомобільного транспорту загального користування, будівництву і належному утриманню автомобільних доріг та внесли вагомий внесок в збереження соціально значимих галузей народного господарства України.

По завершенню презентації Міністр транспорту України (1999-2001 рр.) Л.Костюченко вручив кожному присутньому по одному екземпляру книги. Непрацюючим пенсіонерам і рідним померлих лауреатів книги були видані за рахунок Українського транспортного союзу, Асоціації міжнародних автоперевізників, обкому профспілки та інших спонсорів.

Автори проекту сподіваються, що ця книжка надасть початок новій серії - «Найкращі представники галузі» і стане яскравим прикладом того, як можна увіковічить пам'ять про людей, які заслужили своєю працею пошану та повагу.

За матеріалами обкому профспілки.

 

Довідкове: звання «Заслужений працівник транспорту» було засноване на початку 50-х років минулого століття і мала назву «Заслужений працівник транспорту УРСР». 10 жовтня 1969 року Президія Верховної Ради УРСР прийняла Постанову про затвердження Почесного звання «Заслужений працівник транспорту Української РСР». З 29 червня 2001 року, згідно Закону України «Про державні нагороди», ця нагорода називається «Заслужений працівник транспорту України».

Згідно з Положенням почесні звання присвоюються Указом Президента України «спеціалістам і працівникам усіх видів транспорту та дорожнього комплексу за досягнення високих показників щодо виконання виробничих завдань, безаварійну роботу, впровадження високоефективних форм організації праці».

Звання «Залужений будівельник Української РСР» встановлене Президією Верховної Ради УРСР 4 серпня 1958 року. 29 червня 2001 року перейменоване в «Залужений будівельник України». Згідно з Положенням почесні звання присвоюються «робітникам, спеціалістам, керівникам та іншим працівникам підприємств та організацій з будівництва ремонту та утримання автомобільних доріг за значні успіхи у виконанні виробничих завдань, підвищенні продуктивності праці, впровадження прогресивних методів і технологій будівництва».