НАВЧЕНИЙ – ЗНАЧИТЬ ОЗБРОЄНИЙ

Ефективний захист трудових прав та інтересів людини праці можливий тільки за умови постійного навчання та підвищення професійних знань. Володіючи сучасними знаннями та технологіями профспілкової роботи і соціального діалогу, профспілковий лідер може ефективно відстоювати права та інтереси найманих працівників в діалозі з органами державної влади і роботодавцями.

На усіх цих та інших моментах, що стосуються вдосконалення системи навчання профспілкових кадрів та активу, було зосереджено увагу на засіданні науково-методичної ради Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок, яке відбулося днями у Навчальному центрі ДООП.

Президія облпрофоб’єднання, його членські організації, зазначив голова облпрофентру, керівник науково-методичної ради Федерації профспілок України В.Дубіль, постійно спрямовують свої дії на розвиток системи профспілкового навчання, запроваджують підготовку і перепідготовку профкадрів та активу. Для організації цієї роботи ми маємо чудову матеріальну базу. Використовуються, нарівні з власними методиками, й напрацювання НМР ФПУ. Водночас у системі профспілкового навчання залишається багато проблем, пов’язаних, в першу чергу, з недостатнім фінансуванням і неефективним використанням наявних матеріальних ресурсів.

Зі своїми конкретними пропозиціями з поліпшення цієї важливої роботи виступили члени науково-методичної ради голови галузевих облпрофорганізацій А.Яловий (культура), Є.Бусурулов (енергетики), заступник голови Дорпрофсожу А.Лейко, голова профкому Південмашу В.Васильєв, керівник управління апарату облпрофцентру С.Капиця, директор Навчального центру Г.Бондарева та її заступниця Н Кушніренко. Керівник прес-центру облпрофоб’єднання В.Коврига звернув увагу присутніх на необхідність використання в ході навчання можливостей профспілкових засобів масової інформації, організації результативної передплати на 2019 р. на газету профспілок області «Позиция» та видання ФПУ.

Навчально-методична рада, обговоривши ситуацію що склалася в системі профспілкового навчання та враховуючи завдання, визначені VIІ З’їздом ФПУ та ХХІІІ конференцією обласного профоб’єднання, ухвалила Рекомендації, які, зокрема, передбачають забезпечення членськими організаціями обласного профоб’єднання: фінансування навчання у 2018/2019 навчальному році в розмірі не менше 5% у бюджетах кожної профспілкової організації (постанова Президії ФПУ від 05.10.2017 № П-10-16); завершення в першій декаді листопада 2018 року узгодження заявок із Навчальним центром щодо підготовки і перепідготовки профспілкових кадрів і активу в навчальному році; більше залучення молоді до складу навчальних груп.

Керівництву Обласного об’єднання профспілок запропоновано відновити систему проведення постійно діючих навчальних семінарів для керівників членських організацій обласного профоб’єднання; надіслати на адресу Всеукраїнських профспілок та регіональних профспілкових об’єднань України пропозиції щодо розгортання на базі Навчального центру ДООП навчання кваліфікованих громадських інспекторів праці профспілок (правових, технічних інспекторів праці, членів виборних органів профспілок, об’єднань профспілок, повноважних представників цих органів); започаткувати відзнаку Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок для організаторів та викладачів профспілкового навчання у номінаціях: «Кращий викладач профспілкового навчання»; «Краща організація профспілкового навчання»; «Кращі методичні матеріали з профспілкової тематики».

Навчальному центру рекомендовано узагальнювати та поширювати кращий досвід роботи членських організацій з питань організації навчання; провести тренінг для профспілкової молоді «Органайзинг для молоді»; продовжити роботу «Школи профспілкового лідера» з вивчення питань розвитку професійних і особистісних якостей представників профспілкових організацій; до 1 грудня п. р. розробити програму навчання голів студентських профспілкових організацій вищих навчальних закладів та професійно-технічних училищ; в грудні п.р. розробити програму навчань профспілкових лідерів для роботи в умовах новостворених об’єднаних територіальних громад та ін.

К.Вікторов.

Фото автора.