КОНКРЕТНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО – ВІДЧУТНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

    В Будинку профспілок на черговому засіданні обласної соціально-економічної ради було підбито підсумки виконання за 2018 рік Територіальної угоди на 2017-2020 рр.

Минуло майже три десятиріччя з часу укладення першої на Дніпропетровщині і однієї з перших в тодішньому Союзі Територіальної угоди між профспілками та органами влади. Незабаром до неї приєдналися об’єднання роботодавців, а в 2017 році – обласна рада. І всі ці роки угода сприяла вирішенню цивілізованим шляхом, за столом перемовин багатьох проблем соціально-трудових відносин і економічного розвитку регіону, конкретних трудових колективів, захисту інтересів трудящих і всього населення.

Минулого четверга в Будинку профспілок на черговому засіданні обласної соціально-економічної ради було підбито підсумки виконання за 2018 рік Територіальної угоди на 2017-2020 рр., а також (на виконання рішення попереднього засідання ради у вересні 2018 р.) спільно з колегією ГУ Держпраці в Дніпропетровській області розглянуто питання про стан виробничого травматизму на підприємствах області за минулий рік.

Відкриваючи захід, головуючий - керівник Спільного представницького органу профспілок області, голова Обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль зазначив, що проведена соціальними партнерами робота за звітний період дала певні позитивні результати, і, насамперед, у вигляді росту економіки, що стало запорукою вирішення багатьох нагальних питань трудових колективів та в цілому Дніпропетровщини.

Але в той же час, є ще й чимало проблем, які турбують трудящих і всіх громадян: знецінення заробітної плати і несвоєчасна її виплата, відсутність конкретної підтримки вітчизняного товаровиробника, зростання цін на товари першої необхідності, заплановане чергове підвищення вартості енергоносіїв та в цілому житлово-комунальних послуг, значні перекоси на окремих підприємствах в оплаті роботи працівників і топ-менеджерів, скорочення працюючих в бюджетних організаціях та проблеми зайнятості. Через низькі заробітки в багатьох галузях економіки виник дефіцит кадрів, які сьогодні масово мігрують за кордон. Ці та інші питання неодноразово піднімалися сторонами соціального діалогу на різних рівнях. Але не всі з них вирішені, і тому потрібні подальші спільні зусилля всіх органів влади, роботодавців і профспілок для поліпшення ситуації. В.Дубіль закликав учасників засідання до відвертого діалогу та подальшої конструктивної співпраці.

Про зримі результати соціального діалогу на Дніпропетровщині говорив й присутній на раді перший заступник голови облдержадміністрації Олег Кужман. Динамічно, за його словами, завдяки спільній роботі соціальних партнерів розвивається економіка області, яка є сьогодні головним локомотивом економіки України, створюються нові робочі місця, зростає рівень зарплати, будуються нові дороги, дитсадки та школи. Чимало проблем на місцях дозволяє вирішувати децентралізація влади.

Більш детально про виконання владою своїх зобов’язань розповів заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ю.Петренко, який особливо наголосив на зростанні рівня оплати праці (за рік – на 27,7%; 2018 р. – середньомісячна зарплата склала в області 8862 грн.), своєчасній її виплаті в бюджетній сфері, легалізації більш ніж 2 тис. робочих місць та виведенні з «тіні» зарплат, конкретних кроках по вирішенню проблем дефіциту кадрів.

Сконцентрував головну увагу у своєму виступі на питаннях зайнятості й керівник соціально-економічної ради, голова Федерації організацій роботодавців Віктор Сергєєв. Нестачу виробничих кадрів, за його словами, відчуває нині кожна галузь. І дуже важливо, що над вирішенням цієї гострої проблеми роботодавці працюють у тісному контакті з владою та профспілками (особливо, що стосується впровадження дуальної форми професійного навчання, в тому числі із застосуванням німецького досвіду). Він також висловив стурбованість скороченням потенціалу через зростання виробничого травматизму та профзахворювань, запропонувавши спільно звернутись до органів центральної влади стосовно необхідності повернення до практики фінансування за кошти Фонду соціального страхування санаторно-курортного лікування та оздоровлення трудящих. (Зазначимо, що профспілки постійно ставлять це питання перед урядом, але владу, мабуть, дуже влаштовує те, що Єдиний соціальний внесок (ЄСВ), який, до речі, формується виключно за рахунок відрахувань роботодавців та коштів працюючих, - на 85% направляється до Пенсійного фонду.

Представник профспілок – заступник голови облпрофоб’єднання Юрій Чернов звернув увагу ще на один аспект цієї проблеми. На його думку, значне скорочення в області чисельності зайнятих та нових вакансій робочих місць пов’язано й з відсутністю дієвої державної промислової політики, конкретної підтримки з боку влади вітчизняного виробника та розвитку внутрішнього ринку. Він говорив також про необхідність для збереження кадрів подальшої боротьби за підвищення державних соціальних гарантій в сфері оплати праці, викоренення такого соціального зла, як несвоєчасна виплата зарплати (зараз вона складає в області 133 млн. грн.).

У цьому ж контексті дуже актуальним було й розглянуте на раді Звернення до неї обласних профорганізацій бюджетної сфери, в якому висловлюється занепокоєння нинішньою ситуацією з оплатою праці її працівників.

У своєму рішенні рада вирішила звернутися до Спільних представницьких органів роботодавців та профспілок України стосовно необхідності продовження роботи щодо прискорення прийняття урядом Стратегії розвитку промислового комплексу України на період до 2025 року та створення Міністерства промислової політики України.

Підтримано також пропозицію профспілкової сторони щодо необхідності звернення до Спільних представницьких органів роботодавців та профспілок України про ініціювання перед Кабінетом Міністрів України включення галузі житлово-комунального господарства до пріоритетних напрямків державної політики задля розвитку та оновлення її основних засобів виробництва. Вирішено також домагатися прийняття Верховною Радою України Законопроекту «Про затвердження загальнодержавної, цільової науково-технічної Космічної програми України на 2019-2022 роки», вже схваленої Кабінетом Міністрів України.

Учасники засідання одним з найголовніших завдань сторін визнали сприяння зростанню рівня оплати праці та її своєчасної виплати, недопущення залучення до роботи працівників без належного оформлення та оплатою в «конвертах», нарахування заробітної плати працюючим менше, ніж передбачено законодавством України, Генеральною, Територіальними та галузевими угодами, колективними договорами.

Запропоновано обласній Раді звернутись до органів місцевого самоврядування щодо виділення фінансової підтримки підприємствам ЖКГ, де встановлені тарифи на послуги ЖКГ не відповідають економічно обґрунтованим витратам.

Спільно планується здійснювати співпрацю і взаємодію щодо підтримки вітчизняних товаровиробників та всіляко сприяти їхньому виходу на зовнішні ринки.

Запропоновано підготувати та винести на розгляд ради у 2 півріччі 2019 р. питання про стан реалізації спільної Угоди по співробітництву з питань збереження трудового потенціалу області.

Враховуючи виникнення зараз ускладнення порядку визначення категорій та погодження списку працівників, які підлягають періодичним медоглядам, прийнято рішення звернутися до Держпраці України стосовно необхідності створення відповідних підрозділів відділу з питань гігієни праці, крім Дніпра, ще в п’яти містах області – Кривому Розі, Павлограді, Нікополі, Новомосковську та Кам’янському. 

Щодо питань, які поставили профспілки бюджетної сфери, вирішено звернутися до обласної державної адміністрації, її департаментів – фінансів, освіти і науки, охорони здоров’я та управління культури, національностей і релігій з пропозицією щодо спільних заходів з галузевими обласними профспілковими організаціями, спрямованих на забезпечення зростання заробітних плат в бюджетному секторі економіки, відновлення встановлених законодавством доплат і надбавок, а також на встановлення регіональних надбавок; додержання соціально-трудових відносин відповідно до норм трудового законодавства.

                                                            ххх

Під час засідання ради голова Облпрофоб’єднання В.Дубіль вручив першому заступнику голови облдержадміністрації О.Кужману одну з найвищих нагород Федерації профспілок України – почесний знак «За розвиток соціального партнерства».

                                                                                                    К.Вікторов