СТРАЙКАРІ БУДУТЬ БОРОТИСЯ ДО КІНЦЯ

Як ми вже повідомляли, 19 березня трудівники ТОВ «Проско» (с.Просяне Покровського району Дніпропетровської області) оголосили страйк через систематичну затримку адміністрацією заробітної плати та невиконання нею положень колективної угоди.

Але з того часу, ось вже більше двох тижнів, власники підприємства продовжують відверто ігнорувати вимоги трудового колективу та профспілкового комітету, який представляє його інтереси.

Про це 5 квітня заявила голова профкому ТОВ «Проско» Людмила Михайлюта на спеціальній прес-конференції у інформагенції «Новий Мост», що її організували прес-центр облпрофоб’єднання та обком профспілки будівельників.

-Колись на нашому підприємстві, - сказала Л.Михайлюта, - працювало понад 2 тисяч чоловік, але нинішні власники, яких ми, до речі, не бачимо роками, його розвитком, збереженням колективу та умовами його праці, не займаються. Нещодавно навіть знесли будинок заводоуправління. Сьогодні у нас залишилось лише 307 працівників, які отримують за свою працю мінімальну зарплату. Наші вимоги збільшити її та виплачувати своєчасно ігноруються, що знов змусило колектив страйкувати. Будемо боротися до кінця. Поки що ситуацію ми контролюємо, але стримувати людей від більш радикальних дій стає все важче».

За словами голови обкому профспілки будівельників Івана Сови, ТОВ «Проско» є в галузі справжньою «білою вороною» через безвідповідальне ставлення його власників до вимог трудового законодавства. Тоді як на більшості підприємств існує нормальний соціальний діалог, виконується колдоговір, середня зарплата сьогодні складає 8-9 тис. грн., в Просяному підвищувати її категорично не бажають. Навіть з поточної зарплати борг перевищує 2 млн. грн. Зараз (у квітні!) з людьми розрахувалися лише за січень. Виникає подив, що на це ніяк не реагують обласна та місцева влада, правоохоронні та контролюючі органи.

-Ми, - сказав І.Сова, - завжди шукаємо цивілізованих шляхів стабілізації роботи підприємств галузі і вирішення конфліктних ситуацій. Ось і у цьому випадку профспілка насамперед піклується про те, щоб ТОВ«Проско» працювало і своєчасно розраховувалося з людьми. І дуже хочемо, щоб його власники нарешті почули вимоги трудящих.

«Ще в лютому минулого року, - розповів присутній на прес-конференції начальник відділення Національної служби посередництва та примирення у Дніпропетровській області Ігор Чуб, - нами було зареєстровано колективний трудовий спір між найманими працівниками ТОВ «Проско» та його адміністрацією. Люди вимагали погашення заборгованості з виплати зарплати, єдиного соціального внеску та забезпечення колективно-договірного регулювання. З того часу на підприємстві виникло сім випадків акцій соціального протесту найманих працівників, основною причиною яких стало невиконання адміністрацією підприємства Угоди про виконання вимог найманих працівників від 22.03.2018 та систематичні порушення керівником підприємства термінів виплати поточної заробітної плати. Крім того, адміністрація ігнорує законодавство, не звітуючи перед статорганами про існування зарплатної заборгованості. Станом на 2 квітня ТОВ «Проско» повністю зупинило виробництво, що може призвести до екологічної, економічної і соціальної кризи в селищі міського типу Просяна».

Присутні на прес-конференції представники ЗМІ отримали й іншу інформацію щодо розвитку цього трудового конфлікту. Може, хоч завдяки їм власники ТОВ «Проско» нарешті знайдуть можливість зустрітися зі страйкуючими працівниками свого підприємства?!

                                                     В.Коврига.

Фото автора.