Профспілки вийшли на солідарну акцію протесту проти звуження трудових прав працівників, за гідні умови та оплату праці

14 листопада біля Верховної Ради України відбулась солідарна акція протесту, у якої взяли участь профактив всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань, представники  трудових колективів, працівники апарату ФПУ.

Спілчани провели мітинг на площі Конституції перед будівлею парламенту з вимогами до проекту Держбюджету-2020 та на підтримку профспілкового проекту Трудового кодексу.

Бизько п'яти тисяч учасників акції, у т.ч. представники від Дніпропетровщини, пройшли від Кабінету Міністрів до Верховної Ради України. Саме цього дня народні депутати розглядали проект основного Кошторису країна на 2020 рік, в якому не не було враховано пропозиції профспілок щодо необхідності належногофінансування бюджетної сфери, галузей енергетикиі промисловості. На переконання профспілок, це ставить працівників та їхні сім'ї на межу виживання,може привести до масових скорочень і нової хвилі трудової міграції з країни.

Фото Н.Соловей

Як пояснили люди, вони прийшли, тому що багато чого в Держбюджеті не влаштовує профспілки та простих робітників. Зокрема, зазначали вони,  зараз багато тіньової зайнятості та безробіття, скорочення промислового виробництва, робочих місць, скорочення держслужбовців, а при цьому відбувається зростання цін. Дійсно, якщо подивитися на бюджет на наступний рік, то зарплата і прожитковий мінімум майже не зростають. І мітингарі виступали проти таких перспектив.

«Наші умови: це забезпечити необхідне фінансування галузей бюджетної сфери, передбачити достатню фінансову підтримку промисловим комплексам та повернути борги безробітним. Але, в першу чергу, все ж таки думати про працівників та захищати їх права, а не права олігархів», - підкреслювали учасники акції.

Відкрив мітинг голова СПО обєднань профспілок, голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. Його виступ можна подивитися тут: https://www.facebook.com/fpsu.administration/ та наофіційному веб-порталі ФПУ..  

У виступах керівників та представників всеукраїнських профспілкових організацій та обєднань, територіальних профоб’єднань, трудових колективів  зазначалось, що владою вже внесено зміни до низки законів,якими позбавлено прав на соціальний захист державних службовців і працівників бюджетної сфери при їх вивільненні. На розгляд парламенту готуєтьсянеоліберальний проект Трудового кодексу, який міститьдискримінаційні норми щодо трудових прав найманих працівників та загрожує їхколективному захисту.

Профспілки рішуче виступають проти звуження трудових прав українців, підриву системи соціального страхування та продажу землі в інтересах великого бізнесу, наголошувалося у виступах.

Профспілки наполягають на тому, що:

– розмір мінімальної зарплати має складати – 7276 грн

– розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 5640 грн

– розмір мінімальної пенсії – 3067 грн

– розмір посадового окладу працівника І т.р. ЄТС – 5640 грн

Профспілки також вимагають виділити з Державного бюджету України на 2020 рік  не менше 7% ВВП на освіту, та не менше 5% ВВП –  на охорону здоров’я. Вони наполягають на достатньому фінансуванні оборонно-промислового комплексу, авіабудування, сільгоспмашинобудування, вугільної галузі та інших секторів промисловості для створення гідних робочих місць в Україні.

Одночасно біля Офісу Президента України проводили акцію протесту представники профспілки залізничників і транспортних будівельників України, трудових колективів галузі. Вони звернулися до Президента України та Кабінету Міністрів України з вимогами. На мітинги залізничників виступів голова ФПУ Григорій Осовий. Його виступ можна подивитися тут: https://www.facebook.com/fpsu.administration/

Прес-центр ФПУ