Дбаючи про перспективу

   23 липня  у Будинку профспілок відбулась   зустріч керівників обласних галузевих профорганізацій з представниками Дніпропетровського регіонального відділення Асоціації об’єднаних територіальних громад.

Наразі на Дніпропетровщині вже діє 71 ОТГ, і створення цих громад продовжується. В області ефективно реалізується національний проєкт «Успішна громада – крок за кроком».

Але й проблем в ході децентралізації вистачає. Торкнулись вони й діяльності первинних профорганізацій на місцях. Саме з метою поліпшення комунікації між керівниками об’єднаних територіальних громад та профспілковцями наприкінці минулого року, за ініціативою облпрофцентру між ними було підписано Декларацію про співпрацю, яка сприяє регулюванню в рамках системи соціального партнерства трудових та соціально-економічних відносин, а це в свою чергу підвищенню рівня життя та обслуговування населення, зокрема через договірні домовленості між Асоціацією ОТГ, керівництвом громад та галузевими профспілками.

З перших кроків децентралізації, - сказав, відкриваючи зустріч, голова облпрофоб’єднання Віталій Дубіль, - ми підтримували розвиток місцевого самоврядування. Ще одним важливим кроком в цій роботі стало підписання Декларації про співпрацю, в рамках якої продовжується наша взаємодія як із загальних питань, так і стосовно конкретних проблем в сферах освіти, охорони здоров’я, культури, функціонування державних та інших органів, а також діяльності первинних профорганізацій на місцях. Найголовніше - вдалося налагодити конструктивний діалог між керівництвом ОТГ і профспілками, що сприяє покращенню життя людей, членів профспілок.

Але життя вносить нові корективи. Це, зокрема стосується запровадження нинішньої адміністративно-територіальної реформи, підготовки до місцевих виборів за новими правилами. І тут буде чимало питань, які потребуватимуть спільних дій.

Від імені президії облпрофоб’єднання В.Дубіль подякував керівникам Асоціації – Світлані Спажевій та регіонального офісу Програми «ЮЛІД з Європою» - Олені Тертишній, а також всім керівникам громад за плідну співпрацю і висловив сподівання на продовження цієї такої потрібної людям роботи.

Про деякі аспекти взаємодії з ОТГ розповіли голови обласних профорганізацій працівників держустанов – Зінаїда Бедринець, охорони здоров’я – Ольга Валевська, освіти – Сергій Козорог, культури – Анатолій Яловий, АПК – Галина Смирна, комунальників – Анастасія Демідова. Дуже важливо, зокрема, що, незважаючи на проблеми з коронавірусним карантином, у бюджетників на селі немає сьогодні заборгованості із зарплати.

Голова Асоціації С.Спажева теж підтвердила, що реалізація Декларації про співпрацю з профспілками дає сьогодні реальні позитивні результати щодо поліпшення соціального захисту освітян, медиків, працівників культури, держслужбовців та ін. Вона закликала колег у нинішній складний час здійснення адміністративно-територіальної реформи продовжити взаємодію у цьому напрямку.

Представники профспілок підтримали Звернення Асоціації ОТГ до Верховної Ради України та депутатів-мажоритарщиків від Дніпропетровської області про необхідність внесення суттєвих поправок в діюче законодавство про місцеве самоврядування при підготовці відповідних змін до Конституції України щодо адміністративно-територіального устрою країни.

Профспілки також долучились до проведення cпартакіади, яку проводить Асоціація об’єднаних територіальних громад.

                                                                           Прес-центр Дніпропетровського

                                                                           облпрофоб’єднання