ЗВЕРНЕННЯ президії ФПУ з нагоди місцевих виборів

ЗВЕРНЕННЯ

Президії Федерації професійних спілок України до членів профспілок і виборних органів профспілок з нагоди місцевих виборів, призначених на 25 жовтня 2020 року

Шановні спілчани, дорогі друзі!

Верховна Рада України постановою від 15 липня 2020 року № 795-ІХ призначила чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на неділю, 25 жовтня 2020 року. Відповідно до цього рішення вибори мають відбутися в усіх областях і новостворених районах та у територіальних громадах, окрім окремих адміністративних одиниць Донецької та Луганської областей.

Особливістю цих виборів є прийняття напередодні їх організації і проведення Верховною Радою України низки законів із внесенням змін до виборчого законодавства, що значно ускладнило участь у них. Новацією законодавства стало запровадження виборів до більшості місцевих рад за пропорційною (партійною) системою, де чисельність виборців становить 10 тисяч і більше, а мажоритарна система (самовисунення) залишилася лише для невеликих громад, де кількість виборців складає менше 10 тисяч.

Одним з ключових моментів є те, що уряд 12 червня 2020 року затвердив новий адміністративно-територіальний устрій базового рівня, де відповідно до розпоряджень Кабінету Міністрів, після місцевих виборів в Україні буде 1466 територіальних громад, проти 10961 місцевих рад, які були до реформи.

Верховна Рада України 17 липня 2020 року прийняла постанову № 3650 «Про утворення та ліквідацію районів», згідно з якою відтепер в Україні буде 136 районів замість 490.

Таким чином, відбулося значне укрупнення районів і територіальних громад, де місцеві ради отримали значну частину владних повноважень та фінансових ресурсів, а відтак і відповідальність за свої дії перед державою та громадянами._

Федерація профспілок України, яка представляє інтереси 4,4 млн працівників, наполегливо відстоює розвиток вітчизняної економіки і виступає за розбудову правової і соціальної країни на засадах солідарності і рівності, справедливості та демократії, за стійке економічне зростання, повну зайнятість і якісні робочі місця, справедливу оплату праці та прогресивне оподаткування, високоякісне громадське обслуговування, освіту й охорону здоров’я, ефективне державне управління та місцеве самоврядування.

У зв’язку з економічною кризою, зростанням безробіття, важким матеріальним становищем і зниженням життєвого рівня громадян, наступом на права працівників і профспілок важливо обирати таких кандидатів, які у своїх програмах пропонують реальне вирішення нагальних соціально-економічних проблем на місцях в інтересах простих людей.

Адже кожен житель села чи міста має право на сучасну медицину та освіту, доступні та якісні адміністративні, комунальні і соціальні послуги, гарні дороги, чисті й освітлені вулиці. Виконуючи свій громадянський обов’язок через участь у виборах як головний інструмент демократії, ви зможете особисто вплинути на якість цих послуг і покращення рівня життя людей, які проживають поряд з вами, ваших рідних і близьких, сусідів і знайомих, всіх тих, хто створює добробут села, селища, міста, регіонів і нашої Батьківщини.

Очевидно, що така діяльність органів місцевого самоврядування в умовах реформ буде можливою за умови обрання до них представників трудових колективів і профспілкових лідерів та активістів, які усвідомлюють, що всяка влада має бути відповідальною і залежною від її виборців - працівників усіх галузей економіки і сфер життєдіяльності громад.

Саме таке завдання містить Стратегія діяльності Федерації профспілок України на 2016-2021 роки «Європейський вибір», де зазначено про участь профспілок у політичному житті країни та інтеграцію в органи влади шляхом обрання спілчан депутатами виборних органів усіх рівнів.

У рамках реалізації Стратегії, зважаючи на важливість цих виборів, президія ФПУ 9 липня ц.р. ухвалила постанову «Про підготовку та участь профспілок у місцевих виборах 2020 року». Цим рішенням підтримано пропозиції щодо висунення кандидатів від профспілок і трудових колективів, як від політичних партій, так і шляхом самовисунення. Сьогодні у низці регіонів країни вже заявлено про участь профспілкових активістів у виборах, відбувається процес їх реєстрації і включення до списку кандидатів у депутати місцевих рад.

Федерація професійних спілок України закликає всіх спілчан і виборні органи профспілок підтримати своїх профспілкових колег, які будуть балотуватися на місцевих виборах 25 жовтня цього року, сприяти проведенню їх зустрічей з трудовими колективами і виборцями за місцем проживання, надати організаційну й інформаційну допомогу, виступити довіреними особами наших кандидатів, взяти участь у виборчих комісіях та бути спостерігачами під час голосування. Пам’ятаймо, що нашому голосуванню під час місцевих виборів мають передувати профспілкова солідарність і єдність, які неодноразово підтверджували правильність об’єднання наших сил і колективних дій у відстоюванні прав працівників та профспілок.

Ми закликаємо всіх спілчан і громадян України прийти на виборчі дільниці та зробити свідомий вибір, віддавши свій голос за представників профспілок і кандидатів, які стоять на позиції захисту законних прав та інтересів людини праці!

Федерація профспілок України, всеукраїнські профспілки і територіальні профспілкові об’єднання усвідомлюють складність такого завдання у цей непростий для громадян і країни час, але переконані, що за умови постійної взаємодії і співпраці громадянського суспільства, профспілок і роботодавців, місцевого самоврядування, бізнесу і державних органів влади сподівання наших людей на покращення життя та повага їх гідності, верховенство права і соціальна справедливість є цілком реальними.

Схвалено постановою президії Федерації професійних спілок України