Працювати – на «одній хвилі»

   Однією з причин кризових явищ в економіці, особливо останнім часом, в період пандемії, масової трудової міграції став дефіцит кваліфікованих кадрів. І не випадково, адже це наслідки багаторічної неуваги влади до стану професійно-технічної освіти, яка наразі знаходиться в ненайкращому стані.

   Профспілки Придніпров’я вже давно б’ють тривогу з цього приводу, наголошуючи й на соціальних аспектах проблеми (зайнятість населення, падіння престижу робітничих професій, велика трудова міграція та ін. )

  Але, як відзначалось на нещодавній нараді в обласній раді з питань вдосконалення управлінням профтехосвітою за участю представників місцевої влади, Міністерства освіти і науки, роботодавців, профспілок (їх представляв голова облпрофоб’єднання Віталій Дубіль) та німецьких партнерів – учасників спільного проєкту розвитку соціального діалогу на Дніпропетровщині, - ситуація все ж почала змінюватися на краще. Вдалося нарешті достукатися до керівництва держави, про що свідчить Указ Президента України від 27 травня про затвердження складу Ради з питань професійної (професійно-технічної освіти), яка буде займатися проблемами у цій сфері.
   Вочевидь, вона потребує зараз підвищеної уваги суспільства. Про це свідчать презентовані під час наради результати проведеного експертами Федерації організацій роботодавців області опитування керівників підприємств, а також директорів професійних шкіл щодо задоволення потреб ринку праці в кваліфікованих робітниках (ним були охоплені промислові райони: Дніпровський, Нікопольський та Кам'янський, де у квітні були проведені локальні наради за участю всіх причетних до удосконалення підготовки регіонального замовлення закладам профтехосвіти, виходячи з потреб ринку праці).
   Серед «підводних рифів» виявлено, зокрема, недостатнє інколи взаєморозуміння між роботодавцями та профшколами. Керівники останніх займають більш активну позицію, а от користувачі їхніх послуг в один голос наполягають на необхідності гарантій з боку держави за додаткові витрати на профосвіту (на їх думку, працівник обов’язково повинен відпрацювати на підприємстві 2-3 роки, щоб компенсувати вкладені роботодавцями кошти). Та й не всі з них згодні чекати, бо кадри їм потрібні «сейчас и здесь».
  В обговоренні піднятих питань взяв участь й голова облпрофцентру Віталій Дубіль, який акцентував увагу на необхідності консолідації зусиль задля поліпшення ситуації у цій важливій сфері. Він, зокрема, підкреслив і важливість більш ефективного впровадження цінного досвіду німецьких колег щодо запровадження дуальної форми (навчання плюс практика на підприємстві).
   Рекомендаціями наради передбачений цілий комплекс заходів, спрямованих на стимулювання залучення роботодавців до профтехосвіти (в т.ч. за дуальною формою), вдосконалення співпраці всіх причетних до цієї роботи, розробку стратегічного плану розвитку регіональної системи профосвіти та ін.

Прес-центр
Дніпропетровського облпрофоб’єднання.