Заборгували профтехосвіті

Останнім часом велику стурбованість викликає виникнення значної заборгованості по заробітній платі працівникам закладів професійно-технічної освіти. З цього приводу голова щбласного об’єднання профспілок В.Дубіль звернувся до голови обласної державної адміністрації В.Резніченка та голови обласної ради Г.Пригунова.

У листах до керівників області зазначається, що завдяки спільним зусиллям та взаємодії профспілок з соціальними партнерами – облдержадміністрацією, обласною радою та Федерацією організацій роботодавців Дніпропетровщини у 2016 р. своєчасно було вжито необхідних заходів для недопущення руйнування системи професійно-технічної освіти в області, зокрема, що стосується фінансування видатків для закладів профтехосвіти. Однак зараз, як свідчать повідомлення з місць, відповідно до затверджених ПТНЗ кошторисів на 2017 рік, розподіл між плановими асигнуваннями на оплату праці з нарахуваннями за рахунок коштів обласного бюджету і освітньої субвенції не відповідає реальній потребі закладів, а саме: планових асигнувань обласного бюджету не вистачає, а державна освітня субвенція залишається невикористаною. У зв’язку з цим у закладах профтехосвіти обласного підпорядкування станом на 1 квітня п.р. виникла значна кредиторська заборгованість по виплаті заробітної плати працівникам. Так, Криворізькому центру професійної освіти робітничих кадрів торгівлі та ресторанного сервісу (ПТУ № 62) заборгували 294,9 тис. грн, Криворізькому професійному гірничо-металургійному ліцею (ПТУ № 37) – 256,3 тис. грн, ДПТНЗ «Апостолівський центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів» - 355,3 тис. грн, ДПНЗ «Кам’янський центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів будівництва та автотранспорту» - понад 360 тис. грн.

Для недопущення у подальшому порушень прав працівників на оплату праці та з метою уникнення колективних трудових спорів президія обласного профоб’єднання вимагає вжиття усіх необхідних заходів для поліпшення ситуації, що склалася у сфері профтехосвіти області з кредиторською заборгованістю по виплаті заробітної плати.

                                             Прес-центр облпрофобєднання.