Сучасні проблеми і перспективи профтехосвіти

  22 липня в Дніпропетровській торгово-промисловій палаті (ДТПП) відбулася робоча зустріч, присвячена обговоренню проблем професійно-технічної освіти і подальших кроків просування ідеї створення в регіоні Кваліфікаційного центру.У заході під керуванням президента Дніпропетровської ТПП Віталія Жмуренка взяли участь голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль, голова Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини Віктор Сергєєв, директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Дніпропетровській області Віктор Василиненко, директор Дніпровського центру профтехосвіти Олександр Стрілець та інші.

 Screenshot 20210726 115247 ChromeПід час зустрічі обговорювалися шляхи розвитку даної галузі як одного з важливих чинників зростання економіки, а також питання підтвердження кваліфікації кадрів для бізнесу. Адже соціальні партнери завжди опікувалися питаннями насичення ринку праці кваліфікованими спеціалістами.

   Зараз головним освітнім трендом розвинутих економік в усьому світі є дуальна форма навчання. Ще в 2019 році Дніпропетровською ТПП спільно з викладачами профільних дисциплін Національної металургійної академії України і сертифікованими енергоаудиторами було проведено за дуальною моделлю навчання курси «Енергетичний менеджмент/аудит», спрямовані на підвищення кваліфікації фахівців підприємств із базовою вищою інженерною освітою за відповідним напрямом. Федерація організацій роботодавців спільно з облпрофоб’єднанням, беручи за основу досвід роботи у цьому напрямі Німеччини і в рамках укладеної угоди з організацією роботодавців цієї країни NORDMETAL, теж сприяють розвитку дуального навчання.

   Палата та інші соціальні партнери сьогодні не залишаються осторонь від нововведень, і з метою побудови ефективної системи підтвердження кваліфікації кадрів для бізнесу вивчають питання створення регіонального Кваліфікаційного центру, в завдання якого буде входити оцінювання та визнання результатів навчання, присвоєння та/або підтвердження професійних кваліфікацій з видачею документів про підтвердження відповідних професійних кваліфікацій, а також визнання професійних кваліфікацій, здобутих у інших країнах, з видачею відповідних документів.

Профспілки, як зазначив В.Дубіль, постійно приділяють велику увагу проблемам підготовки кадрів та підтримці закладів профтехосвіти, вбачаючи в цьому одну з передумов відродження промислового потенціалу і стабілізації ситуації на ринку праці (а за цим – створення нових робочих місць з гідною заробітною платою і належними умовами праці). Саме на це повинні бути спрямовані подальші спільні дії соціальних партнерів. В той же час заходи з вдосконалення системи профтехосвіти мають бути більш наближеними до потреб виробництва, сприяти закріпленню випускників на підприємствах.

     За результатами цієї робочої зустрічі буде підготовлено спільне звернення з обговорених питань до Ради з розвитку професійних кваліфікацій при Торгово-промисловій палаті України.

   Під час заходу голова облпрофцентру В.Дубіль вручив президенту ДТПП В.Жмуренку нагрудний знак Обласного об'єднання профспілок «Профспілкова пошана», яким він відзначений за багаторічну плідну співпрацю з профспілками області.

З використанням матеріалів сайту cci.dp.ua