Від зірок – до буденних справ

Своє 70-річчя відзначила профорганізація ДП «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М.Макарова»      

         

 …Понад 60 років віддав легендарному «Південмашу» почесний працівник космічної галузі України, кавалер орденів Трудового Червоного Прапора та «Знак Пошани» слюсар-складальник Анатолій Рябчук. Чудовий спеціаліст, майстер своєї справи, він брав активну участь і у громадському житті, понад три десятиріччя очолюючи цеховий комітет профспілки.

Днями ветерана, як і багатьох його товаришів, запросили на урочистості з нагоди 70-річчя профспілкової організації підприємства. І зала вибухнула оплесками, коли голова профкому (він же очолює й ЦК профспілки «Космомаш») Валерій Васильєв, вручаючи нагороду А.Рябчуку за багаторічну активну роботу у профспілці, згадав, що саме Анатолій Павлович колись вручав йому, тоді ще молодому робітникові, перший профспілковий квиток і бажав зберегти вірність своєму підприємству (що Васильєв і робить беззмінно ось уже 45 років).

У цей святковий день згадали десятки профспілкових активістів, які увесь цей час творили історію гіганта ракетно-космічної галузі та його профорганізації.

Підприємство переживало різні часи. Свого часу саме завдяки інтелекту та робочим рукам колективу «Південмашу» вдалося досягти військового паритету між СРСР та США, а соціальному пакету ракетобудівників, мабуть, не було рівних в країні. Нині підприємство, на жаль, переживає не найкращі часи. Але його профорганізація, зазначив у своєму привітанні В.Васильєв, продовжує стояти на сторожі інтересів трудящих. Вдалося, хоч і не в повному обсязі, зберегти та забезпечити функціонування ряду соціальних і культурно-спортивних об’єктів – санаторія-профілакторія, бази відпочинку, басейну, Палацу культури машинобудівників, бібліотеки та ін., котрими користуються як заводчани, так і всі жителі навколишніх мікрорайонів. Чимало робиться для поліпшення умов праці та виробничого побуту, оздоровлення та духовного розвитку членів профспілки та їхніх дітей. Особлива увага приділяється молоді, її залученню до профспілкового життя.

   Відзначив велику роль профспілки і перший заступник генерального директора підприємства Костянтин Завгородній.

   У своєму привітанні голова Дніпропетровського облпрофобєднання Віталій Дубіль назвав цю профорганізацію однією з найактивніших та таких, що постійно рішуче і принципово бореться за збереження заводу і його трудового потенціалу, стукає у всі двері, щоб вивести підприємство з кризи. Так, за підтримки облпрофцентру вона плідно співпрацює з депутатами міськради та народними депутатами України, і особливо «промисловим» Комітетом Верховної Ради та його головою Віктором Галасюком. Неодноразово голова профкому В.Васильєв звертався з відкритими листами до глави держави та керівництва Національного Космічного агентства України, представники колективу завжди беруть активну участь у всеукраїнських акціях профспілок.

І ось нарешті минулого тижня Президент України П.Порошенко підписав прийнятий парламентом закон, що спрямований на підтримку «Південмашу», зокрема, на забезпечення його державними замовленнями (саме це було головною вимогою заводчан протягом багатьох років). Причому, вони можуть стосуватися не лише космічних та оборонних розробок, але й виробництва «мирної» техніки. Тепер - справа за урядом та парламентом, що повинні передбачити виділення під ці замовлення відповідного фінансування.

Звичайно, звістка про це додала ракетобудівникам певного оптимізму. Є зараз й перспективні закордонні проекти, в яких беруть участь «Південмаш» та його багаторічний партнер КБ «Південне», заступник голови профкому якого Віктор Зінченко також приєднався до привітань колег.

Зазначимо, що до ювілею профорганізації її ветерани – колишній багаторічний заступник голови профкому Борис Мельниченко, Борис Гурін ті інші підготували цікаву книгу спогадів «70 лет на службе народа», у якій знайшли відображення її історія та сьогодення. Так, в ній згадується, зокрема, про першого голову профкому Сергія Шустова; зі своїми спогадами в ній виступив і Віктор Литвин, який очолював його найбільш від усіх – чверть віку.

… Від зірок – до найбуденніших справ. Таким є лейтмотив діяльності профорганізації провідного підприємства ракетно-космічної галузі України. Щиро вітаємо її з ювілеєм!

         В.Коврига,

зав. прес-центром Дніпропетровського облпрофобєднання