Яким бути флагману економіки держави

 Питання економічного обґрунтування окремих напрямків промислового розвитку Дніпропетровщини – тема наради, яка відбулася минулого тижня в обласній Раді за участі керівників обласної соціально-економічної ради, в тому числі – голова облпрофоб’єднання В.Дубіль, фахівців облдержадміністрації, облради та вчених - заступника директора Інституту економіки промисловості НАН України, члена-кореспондента НАН Юлії Залознової з командою науковців, докторів економічних наук В’ячеслава Ляшенка, Наталії Осадчої, Сергія Дзюби, Бориса Блюса та інших науковців.


 Про сучасний стан економіки області присутніх проінформувала директорка інвестиційного агентства обласної Ради Валентина Затишняк – науковий керівник освітньої частини українсько-німецького Проєкту Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини та організації роботодавців NORDMETALL з розвитку соціального діалогу на Дніпропетровщині. Зроблений нею науково-обґрунтований аналіз став головною темою, довкола якої відбулася змістовна науково-практична дискусія стосовно стратегічних аспектів майбутнього Придніпров’я.
  Особливу зацікавленість учасників наради викликав і виступ представника Інституту економіки промисловості НАН України доктора економічних наук В’ячеслава Ляшенка відносно науково-обґрунтованих висновків розвитку окремих галузей економіки.
  Голова облпрофоб’єднання Віталій Дубіль, відзначаючи важливість розпочатого діалогу, звернув увагу вчених та соціальних партнерів на ситуацію, яка склалася сьогодні, зокрема, в Павлоградському регіоні, та необхідність, з урахуванням світового досвіду зміни підходу до розвитку енергетичної складової промислового сектору Придніпров’я і конкретно - вугледобувного Західного Донбасу.
   При цьому особливий акцент він зробив на необхідності мінімізації наслідків для об’єднаних територіальних громад впровадження програми декарбонізації в цьому регіоні. Адже розпочатий там процес закриття шахт відбувається без урахування думки профспілок та місцевих органів влади, що вже зараз створює чимало соціальних проблем та викликає стурбованість населення.
  За підсумками спільної роботи учасники заходу взяли до уваги, що Інститут економічної промисловості НАН України залучається до науково-економічного обґрунтування розробки Концепції Стратегії розвитку Дніпропетровської області на період до 2027 року. Будуть також підготовлені відповідні рекомендації з розглянутих питань.

Прес-центр облпрофоб’єднання