Випробування на міцність

   Вже майже сім місяців триває військова агресія росії проти нашої держави, з початку якої в боротьбу з окупантами активно включилися і профспілки Дніпропетровщини. Тисячі членів профспілок, профактивістів зі зброєю в руках боронять вітчизну на фронті, а їхні товариші наближають нашу Перемогу на своїх робочих місцях. 

    Про діяльність профорганізацій області у воєнних умовах йшла мова на засіданні міжгалузевої ради облпрофоб’єднання, яке відбулося 22 вересня у Будинку профспілок.

      З перших днів війни, як зазначалось у доповіді голови облпрофцентру Віталія Дубіля, основні свої зусилля членські організації спрямовували на забезпечення стабільної роботи підприємств і захист трудових прав працівників та всебічну допомогу Збройним Силам України, теробороні, а також на підтримку біженців, сімей мобілізованих та родин постраждалих профспілковців. На всі ці заходи первинними, районними, міськими та обласними профорганізаціями було спрямовано більше 25 млн грн. На відкритий в облпрофоб’єднанні окремий рахунок надійшло більш 950 тис. грн, з яких на потреби ЗСУ направлено майже 650 тис. грн., потреби вимущено переміщених осіб 170 тис. грн., надання термінової допомоги пораненим бійцям в лікарні ім. Мечнікова 100 тис. грн.

    На прохання міськвиконкому в Будинку профспілок з початку війни відкритий і працює речовий хаб, де надається допомога біженцям з Харківської, Донецької, Луганської та Запорізької областей, а в готелі Навчального центру облпрофоб’єднання та санаторії «Курорт Орлівщина» знайшли притулок на безоплатній основі сотні біженців з прифронтових регіонів України. Профорганізації на місцях також допомагають жителям громад області, які знаходяться в зоні бойових дій. Відзначалось, що значну підтримку у вирішенні цих питань дніпропетровцям надає і Федерація профспілок України та її Гуманітарний штаб.

      Значних зусиль разом зі своїми соціальними партнерами, зазначив В.Дубіль, докладають профспілки до відновлення промислового виробництва і збереження трудових колективів, захисту трудових прав працівників. І певні позитивні результати тут є. Але й проблем вистачає. Окремі підприємства звільняють персонал та не в змозі підтримувати довоєнний рівень оплати праці. Порушуються і строки її виплати. Внаслідок цього та інших факторів доходи населення падають, а ціни тим часом шалено зростають. Особливо складною є ситуація в базових для регіону галузях – гірничо-металургійній, переробній промисловості, сільському господарстві. Різкі зміни регуляторної політики у фінансовій сфері, утруднений доступ до кредитних ресурсів, а також розрив ланцюгів поставок та збуту, часткова втрата зовнішніх ринків, дефіцит кваліфікованої робочої сили (в т. ч. через внутрішню вимушену та зовнішню трудову міграцію і мобілізацію) - є перепоною для суттєвого покращення ситуації у соціально-трудових відносинах і промисловому виробництві.

     Профспілки області від себе, а також спільно з соціальними партнерами неодноразово зверталися до центральних органів влади з вимогами і пропозиціями з різних питань і особливо - щодо підтримки вітчизняного товаровиробника. Зокрема, за активної участі обласної організації профспілки металургів і гірників Центральна Рада цієї профспілки нещодавно звернулась до Уряду щодо необхідності невідкладної підтримки базової для економіки гірничо-металургійної галузі. Напружені перемовини ведуться зараз в Павлограді між Дніпропетровським теркомом профспілки вугільників і керівництвом компанії ДТЕК з гострих проблем, які є в галузі. Є зараз питання й щодо діяльності в регіоні понад 70 евакуйованих підприємств (зокрема, рада погодилась з пропозицією Федерації організацій роботодавців області створити при обласній тристоронній соціально-економічній раді робочу групу для надання їм допомоги на новому місці).

     В цих умовах, наголошувалось на раді, необхідно посилювати правозахисну роботу, громадський контроль профспілок на місцях за дотриманням трудового законодавства та забезпеченням охорони праці. Першочерговим завданням є зараз й збереження профспілкових структур та їхньої чисельності, забезпечення фінансової стабільності, посилення інформаційної роботи, боротьба проти спроб відчуження профспілкового майна. Особливе питання - підвищення кваліфікації профкадрів і профактивістів. Навчальний центр облпрофоб’єднання для цього має все необхідне: для навчання, харчування і проживання. Сьогодні профспілковці повинні на рівних розмовляти з представниками влади та бізнесу.

      В обговоренні доповіді взяли участь голови - обкому профспілки освітян - Сергій Козорог, облради профспілки металургів і гірників - Андрій Чайка, Кам’янської міської організації профспілки комунальників – Олександра Зеріна, а також представники соціальних партнерів - радник голови обласної воєнної адміністрації Ігор Ломако, голова обласної тристоронньої соціально-економічної ради і керівник Федерації організацій роботодавців області Віктор Сергєєв, заступник директора обласного Центру зайнятості Наталія Селякова., які, зокрема, підкреслювали важливість співпраці з профспілками Придніпров’я у воєнний час.

      У прийнятій членами ради постанові визначені головні завдання профспілок Дніпропетровщини на наступний період. Розглядались також інші питання діяльності облпрофцентру.

     В роботі ради взяла участь і виступила керівниця департаменту профспілкового руху та звязків з громадськими організаціями ФПУ Лариса Ровчак.

                                                  Прес-центр Дніпропетровського

облпрофобєднання.