ПРОПОНУЄТЬСЯ ЗБІЛЬШИТИ ВІДПУСТКУ ТА ОПЛАТУ ЗА РОБОТУ В НІЧНИЙ ЧАС: ЗАРЕЄСТРОВАНИЙ ЗАКОНОПРОЄКТ

Нічні працівники можуть отримати нові трудові гарантії, якщо нардепи розглянуть нещодавно зареєстрований  законопроєкт № 8309 від 27.12.2022 року.

Проєкт акту пропонує:

1.      При роботі в нічний час упродовж трьох і більше годин установлена тривалість роботи (зміни) скорочується на одну годину.
 

2.    Нічний час — це період часу тривалістю з 22-ої години вечора до 7-ої години ранку.

3.    Нічними працівниками вважають працівників, які працюють у нічний час не менше ніж три години щоденного робочого часу та не менше третьої частини річної норми робочого часу.
 

4.   Робочий час нічних працівників не повинен перевищувати 7 годин упродовж періоду тривалістю 24 години.
 

5.    Роботодавець зобов’язаний:

·         за бажанням нічного працівника забезпечити проведення безкоштовного попереднього (під час прийняття на роботу), періодичних (не рідше одного разу на півроку протягом трудової діяльності) медичних оглядів;

·         вживати заходів щодо переведення нічних працівників на денну роботу, яку здатні виконувати працівники, на підставі медичного висновку;

·         вживати заходів щодо забезпечення жінок, які працюють в нічний час, альтернативною денною роботою.

·         інформувати про використання праці нічних працівників  Держпраці.

6.    Працівникам, залученим до нічних робіт, надається щорічна основна відпустка тривалістю не менш як 28 календарних днів за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. 

7.     Робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 30% тарифної ставки (окладу), посадового окладу (ставки заробітної плати) за кожну годину роботи у нічний час.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Департамент охорони праці апарату ФПУ