Профспілки Східної Європи солідарні з Україною

Представники профспілок країн Східної Європи – членських організацій IndustriAll Europe запросили українських колег, які з листопада минулого року набули членства в цій організації, зустрітися та обговорити актуальні питання захисту прав людей праці.

Розмова, у якій взяли участь профлідери Польщі, Словенії, Словаччини, Угорщини та Чехії, а також 13 всеукраїнських профспілок промислової сфери, відбулася в середині квітня у місті Ланьцут (Польща). До цієї зустрічі також долучилися Генеральний секретар IndustriAll Europe Люк Тріангл та заступник генерального секретаря Глобального союзу IndustriAll Кемаль Озкан. Профспілку металургів і гірників України представляв її Голова Олександр Рябко.

Олександр Рябко повідомив, що зустріч була надзвичайно цікавою і продуктивною: «Ми обговорили проблеми, з якими сьогодні стикаються наймані працівники та профспілки в країнах Східної Європи і Україні. У нас багато спільного: схожі проблеми в економіці, у забезпеченні результативного соціального діалогу і соціальних гарантій. Об’єднує також і те, що профспілкам всюди доводиться наполегливо виборювати навіть найменшу гарантію у сфері праці, а потім її ще й захищати.

Наші друзі з країн Східної Європи надали розгорнутий аналіз соціально-економічної ситуації у своїх країнах – тому у нас була можливість порівняти економічні й соціальні здобутки.

Особливий акцент вони зробили на енергетичній кризі, зумовленій відмовою від енергоносіїв з РФ. Щоб послабити енергетичні важелі впливу Росії, громадяни європейських країн взяли на свої плечі тягар високих тарифів, також вони високі і для промислових підприємств. Підприємства змушені працювати в режимі жорсткої економії, деякі зменшували об’єми виробництва. Не додавав оптимізму й високий рівень інфляції – 16% (хоча в країнах Східної Європи вона вдвічі нижча, ніж в Україні).

Констатували колеги й певні проблеми з веденням соціального діалогу. Наприклад, зазначили, що деякі представники влади та роботодавців свідомо уникають діалогу, щоб не брати на себе відповідальність за соціальне напруження у суспільстві. Багато проблем існує і в профспілковому русі цих країн, наприклад, охоплення профспілковим членством у Польщі складає всього 10-12 відсотка.

Представники України, в свою чергу, розповіли про страшні наслідки російської збройної агресії. Зруйновані сотні підприємств, десятки тисяч людей втратили роботу, житло. Тисячі цивільних громадян загинули від ворожих ракетних обстрілів та бомбардувань. Позбавлені будь-яких прав, а не лише трудових, люди на окупованих територіях. Відвертих катувань зазнають працівники Запорізької АЕС, яку захопили російські війська.

Олександр Рябко у своєму виступі поділився інформацією про стан українського гірничо-металургійного комплексу, про неприйнятні законодавчі ініціативи влади, спрямовані на зниження соціальних гарантій та звуження чинних трудових прав громадян. Профспілка категорично з ними не погоджується!

Також він вказав на складнощі ведення соціального діалогу на національному рівні. З 2018 року фактично не працює Національна тристороння соціально-економічна рада.

Зупинившись на ролі ПМГУ у підтримці спілчан, які опинилися на лінії вогню і були змушені, рятуючи життя, втікати з рідних домівок, профлідер щиро подякував колегам за потужну міжнародну підтримку.

А заступник Генерального секретаря Глобального союзу IndustriALL Кемаль Озкан, підсумовуючи спільну роботу учасників заходу, заявив: «Цією важливою зустріччю ми підтвердили, що непохитно підтримуємо наших українських сестер і братів. Ми продовжимо реагувати на потреби наших членських організацій в Україні, мобілізуючи всі зусилля та ресурси. Українські профспілки відіграють важливу роль у відновленні своєї країни з життєздатним соціальним та економічним кліматом, і ми з ними солідарні».

Профспілки Східної Європи солідарні з Україною_1Профспілки Східної Європи солідарні з Україною_2Профспілки Східної Європи солідарні з Україною_3Профспілки Східної Європи солідарні з Україною_4Профспілки Східної Європи солідарні з Україною_5Профспілки Східної Європи солідарні з Україною_6

 

                                                                                                           За матеріалами ПМГУ