ЧИ ПЕРЕНЕСУТЬ АТЕСТАЦІЮ РОБОЧИХ МІСЦЬ ЗА УМОВАМИ ПРАЦІ НА ПІСЛЯВОЄННИЙ ЧАС?

Мінекономіки оприлюднило проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці».

Проєкт розроблений з метою врегулювання проблемних питань проведення атестації робочих місць за умовами праці під час дії воєнного стану.

Нагадаємо, що Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою Кабінету Міністрів України  від  01.08.1992 р. № 442передбачає наступне: атестація робочих місць за умовами праці проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначається наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. Тобто дата і термін проведення чергової атестації робочих місць за умовами праці визначається з урахуванням того, що вона має бути завершена до закінчення терміну дії попередньої атестації.

         Згідно з пунктом 4.1 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики  України  18.11.2005  № 383 , при призначенні пенсії за віком на пільгових умовах для зарахування до стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, певного 5-річного періоду роботи зі шкідливими і важкими умовами праці після 21 серпня 1992 року відповідне право впродовж цього періоду повинне бути підтверджене за результатами атестації робочих місць за умовами праці.

         Але під час воєнного стану на деяких підприємствах неможливо своєчасно провести атестацію робочих місць за умовами праці, що позбавляє працівників права на отримання пільг та компенсацій, а також зарахування стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Тому проєктом постанови КМУ пропонується внести зміну до пункту 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, доповнивши його абзацами такого змісту:

«Атестація, строк проведення якої настав у період дії воєнного стану, за рішенням роботодавця, погодженим із профспілкою, може бути проведена протягом шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Результати атестації проведеної до введення воєнного стану в Україні продовжують діяти та використовуються у період дії воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування».

Слід зауважити, що профспілкова сторона неодноразово зверталася до Міністерства економіки України з вимогою терміново на законодавчому рівні вирішити проблемні питання проведення атестації робочих місць в умовах воєнного стану.  

Наразі проєкт постанови КМУ проходить у встановленому порядку процедуру погодження.

Джерело: Журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Департамент охорони праці апарату ФПУ