Літо 2023: чи будуть працювати дитячі табори

Війна, яку розпочала Росія, внесла серйозні зміни в життя всіх українців. Але попри всі складнощі, батьки намагаються організувати своїм дітям літній відпочинок.

Голова Асоціації організаторів дитячого оздоровлення, відпочинку і туризму Ксенія Ющенко розповіла, що цього літа дитячі табори працюватимуть як на заході України, так і в Київській області та інших відносно безпечних регіонах, пише РБК-Україна. При цьому вартість дитячого відпочинку суттєво зросла.

Де будуть працювати дитячі табори

За її словами, кількість дитячих таборів в Україні порівняно з минулим роком зменшилася – бо більшість з них зараз знаходяться на окупованих територіях – у Херсонській і Донецькій області.

«Але табори відкриваються, працювати будуть. І в Київській області, і весь захід. Багато платних таборів, які не відкрилися в Одесі, зробили виїзний відпочинок – за кордоном, на Закарпатті», – розповіла Ксенія Ющенко.

Скільки буде коштувати відпочинок у літньому таборі

За словами експертки, ціни на відпочинок в цьому році набагато виросли через подорожчання продуктів та обслуговування, підвищення зарплат.

«Є табори, які спромоглися залишити вартість, як у минулому році. Але більшість закладів підвищили ціни на 30-40%, є і на 100%. Цього літа відпочивати буде дорого», – зазначає вона.

Найбільше подорожчали виїзні та проектні табори (танцювальні, творчі, мовні), бо вартість послуг баз і готелів, де вони розміщувалися, так само зросла. Щоб зменшити вартість зміни, багато приватних таборів зробили їх по сім днів. Зазвичай оздоровчі зміни в таборах тривають 21 день.

За її словами, відпочинок у найдешевшому таборі коштуватиме приблизно  15 тис. грн за зміну від 12 днів, у найдорожчому – по 40 тис. грн.

Як табори дбають про безпеку під час війни

Табори мають укриття і під час повітряної небезпеки повинні спускати туди дітей. Їх облаштували ще в минулому році, взимку табори працювали також з укриттями.

«В кого як: десь облаштовані підвальні приміщення, десь поблизу є бомбосховище, хтось використовує правило двох стін. Треба щоб батьки телефонували і питали, що облаштоване»,– порадила експертка.

Також в цьому році є програми організації таборів за кордоном.

«У нас в травні завершилася піврічна програма табору в Румунії. Також є соціальні проекти в Іспанії. В Туреччині рік працює табір для дітей, які не мають батьків. Це все за рахунок благодійних фондів, приватних підприємців», – підсумувала Ксенія Ющенко.

Такі табори треба шукати через фонди. Також відкриються деякі комунальні табори – батькам варто звертатися в управління соцзахисту, щоб дізнатися про можливість такого відпочинку.

Вона також нагадала, що табори роблять знижки для переселенців, передбачені місця для дітей військових. Про це батьки можуть дізнатися безпосередньо у таборах.

                                                                          За матеріалами преси